flickr

The Imitation Game


Modern bilgisayarın babası sayılan icatı ile teknoloji tarihine damgasını vurmuş olan bir matematikçi: Alan Turing. Morten Tyldum'ın yönetmenlik koltuğunda oturduğu yapım, toplamda 114 dakikalık bir izlenim keyfine sahip. Alan Turing'in biyografisi olarak işlenilen hikaye örgüsü, II. Dünya Savaşı'nda Nazi kuvvetlerinin kullandığı Enigma adlı kriptografik iletişim cihazını konu alıyor. Baş rollerinde Benedict Cumberbatch, Keira Knightley ve Matthew Goode'ın yer aldığı yapım, dönemin atmosferini yansıtmaktaki başarısı ile de dikatleri üzerine çekiyor. Deha rolü bu adama çok yakışıyor! Evet, Benedict Cumberbatch'den bahsediyorum. Oldukça yetenekli bir aktör. Eşcinsel bir deha olan Alan Turing'in Enigma'ya karşı olan mücadelesini konu alan yapım, benden de tam not aldı. Doğrusu, hükümetlerin kirli tarihleri hakkında da oldukça açık bir film olan The İmitation Game, kaçırılmaması gereken bir yapım olduğunu da kanıtlıyor. Eşcinselliğin suç olarak sayıldığı bir dönemde milyonlarca insanın hayatını kurtaran bu savaş kahramanı deha, kendi hükmeti tarafından 1 yıllık kimyasal hadım cezasına çarptırılıyor. Düşünün ki, bir dehaya verilen değer, Güneş'i hiç batmayan bir ülkenin dahi karanlık yüzünü gözler önüne sermeye yetiyor. Enigma ekibinin Cristopher ile başardıkları, aslında modern bilgisayarın da babası olarak kabul edilmeli. Alan Turing'e saygılarımla; sahi, makinalarda düşünebilir mi?

IMDb Puanı 8.2/10
Şahsi Kanaatim 9.5/10

Share this:

YAZAR HAKKINDA

Ceyron Louis

2010-14 yılları arasında Mersin Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nde okudu. Bölümününden birincilik, fakültesinden ise ikincilik derecesi ile mezun oldu. Akademik çalışmalar, yazarlık, fotoğrafçılık ve grafikerliğe dair ürettiği ürünler ile eleştirel akla katkılarını sunmaya devam etmektedir.

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 yorum :

  1. son zamanlarda seyrettiğim en güzel filimlerden biriydi. sonu biraz hüzünlü ama hikayenin kendisinin olağanüstü oluşu ve aynı zamanda olağanüstü aktarımı filmi muhakkak izlenmeli! kategorisine sokuyor...

    YanıtlaSil